Vad är orientering?

Orientering är en sport som är populär bland aktiva “skogsmullar”. Det går ut på att man ska nå fram till ett antal markerade kontroller på kort tid. Oftast finns dessa kontroller i skogen och man har en karta och kompass som hjälpmedel.

Ordet orientering är latin och kommer från ordet oriens. Oriens betyder öst, och det ansågs förr som det viktigaste väderstrecket på grund av att Jerusalem låg i öster.magnetic-compass-390912_960_720

Det finns flera viktiga grundmoment att kunna behärska när man orinterar. Ett är att förstå kartan, det vill säga att förstå var man är och vart man ska. Att passa kartan är en annan viktig kunskap att kunna. Det innebär att kunna använda kompassen på kartan för att därmed avgöra vilket väderstreck man ska åt. Dessutom är det viktigt att välja och planera väg, genomföra sin plan och regelbundet kontrollera att man är på rätt väg. Till sist är det viktigt att ta kontrollen och naturligtvis att undvika att gå vilse.

En orienteringskarta ser lite annorlunda ut än en vanlig karta då den är mycket mer detaljerad. Man ser skillnad på vanlig skog, tätskog, öppen mark och tomtmark.

I orientering finns olika klasser och svårighetsgrader. Det vanligaste, och mest övergripande, är tävlingsklass och motionsklass. Tävlingsklasserna är baserade på kön och ålder. Motionsklasserna är baserade efter svårighetsgrader som klassificeras med hjälp av olika färger där den gröna färgen är den enklaste och den svarta är den svåraste.

Man klassificerar också in orientering i olika distanser. Sprint är den kortaste och den som är mest intensiv, där gäller det att ta snabba beslut med hög tidspress. Medeldistansen har många kontroller och kan vara en utmaning på grund av lite svår terräng. Den långa distansen är långa sträckor där vägvalet är helt avgörande. Den ultralånga distansen är längsta och tuffaste distansen där fysik spelar stor roll för resultatet. Till sist finns nattdistansen vilket är en mytomspunnen distanssträcka.

Värt att nämna också är att Active Outfit webbutik är ett ställe där det går att hitta lämplig utrustning för orienterare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *