Vad är scouterna?

Scoutrörelsen kommer från Storbritannien där Robert Baden-Powell var grundaren. I Sverige finns Scouternas riksförbund som har funnits sedan cirka 1960-talet med liteVenture-Scouts-656x367-AV1108011_cah012 olika benämningar. Sedan år 2012 heter organisationen kort och gott Scouterna. Som scout tror man på mångfald och ett aktivt uteliv. År 1908 kunde man för första gången läsa om scouter i en nyhetstidning i Sverige. Eftersom detta var under en tid i förändring, där bland annat nykterhetsrörelsen, arbetarklassen och feministerna började växa, så kunde scouterna få en naturlig plats i många familjer.

Scouterna är religiöst och partipolitiskt obundna men både Frälsningsarmén och Missionskyrkan har scoutförbund, bägge med religiösa inriktningar.

Det som symboliserar Scouterna är synen på demokrati, acceptans och mångfald i kombination med stort fokus på natur och friluftsliv. De symboliseras också ofta av unga ledare, eftersom scouterna tror på att unga människor är framtiden och att det är viktigt att utveckla sin ledarförmåga redan i unga år.

Inom Scouterna finns någonting som kallas för scoutmetoden. Denna metod innebär att man får personlig och social utveckling genom att vara med i en liten grupp människor som utvecklas tillsammans med varandra. Scoutlagen säger att man ska vara en snäll kompis och medmänniska och att ofta diskutera värdegrunder för att kunna utvecklas.

Det finns ett utvecklat patrullsystem med smågrupper där alla medlemmar har chansen att synas och där man lär sig att samarbeta med andra människor.

Scouterna spenderar så mycket tid som möjligt utomhus för att de tror att genom att vara i naturen så lär man sig att ta hand om sin närmiljö och jorden. De brukar säga att naturen används som vardagsrum, med utrymme för lek och fantasi. Och scouter brinner för rättvisa, miljö och medmänsklighet, både på lokal nivå, men jobbar även internationellt.

I Sverige finns över 63 000 scouter som är fördelade på 1 100 scoutkårer från nord till syd, runt om i hela landet.