Vad är vintersport?

Vintersport kan även kallas vinteridrott och det utövas på snö och is. Många vintersporter utövas utomhus, men sporter som ishockey och konståkning utövas ofta i en kyld ishall inomhus.

Olympiska vinterspelen anordnas var fjärde år, och där möts världens allra bästa idrottare i olika typer av vintersporter. Under vinterOS tävlas det enbart i olika typer av vintersporter.

Skidsportskiing-999233_960_720

Utövas med skidor eller snowboards i underlag av snö. Det finns olika skidstilar, bland annat längdåkning – där man åker med långa skidor på skidspår i terrängmark i skogen. Längdskidor är populärt i norra delen av Europa, Kanada, USA och delar av Kina. En annan vanlig skidtyp är alpin skidsport, i vanligt tal mer känt som slalom. Det innebär att man åker utför på skidor eller på snowboard.

Ishockey

Det är en lagsport som oftast utövas i en så kallad hockeyrink med underlag av is. Man använder skridskor, hockeyklubba och skyddsutrustning och spelar med en hockeypuck. Den moderna versionen av hockey sägs komma från 1800-talet. Och idag är sporten utbredd i hela världen, främst i den norra delen av jordklotet. NHL är den nordamerikanska hockeyligan som många världskända hockeyproffs värvas till. En hockeymatch pågår vanligtvis under totalt 60 minuter med 20 minutersintervaller. Mellan varje period har man en paus på 18 minuter.

Skridskosport

Här definieras all sport som utövas på is med skridskor. Där de vanligaste är ishockey, som nämnt ovan, och konståkning. Andra skridskosporter är bandy, rollerderby och långfärdsskridskoåkning.

Konståkning är en sensuell sport där man tävlar individuellt med enskilda program. Där utövas hopp, piruetter och speciella steg. Hela numret utövas med musik. Konståkning är en så kallad bedömningssport, vilket betyder att man får olika poäng beroende på svårighetsgraden på det man utför. Alla tekniska element, det vill säga piruetter och hopp, har ett bestämt värde. Dessa kan sedan öka och minska beroende på hur tekniskt duktig man är på att genomföra numret.